“In één ademteug eruit gejingeld met Miss Montreal”

“In één ademteug eruit gejingeld met Miss Montreal”


Met zijn energieke en aanstekelijke Wim Salabimshow weet Wim van Aperlo elk publiek in beweging te krijgen. De hyperenthousiaste artiest heeft al op menig festival, groot en klein, gestaan. Zodra hij op dreef is, ben je verzekerd van een gruwelijk feestje. So be prepared!

In 2012 heeft Wim van Aperlo samen met een paar vrienden de Facebookpagina ‘Poar Neem’n’ in de lucht geslingerd. Wat er toen is gebeurd, heeft geen van allen durven dromen. “Een maat van mij had geregeld dat we wel een keer konden optreden. We dachten als we tien boekingen in een jaar krijgen, doen we het goed. De eerste tien boekingen kwamen al in één week binnen. Binnen no time meldde het Mega Piratenfestijn zich ook al. Toen kregen we een eigen podiumpje op het buitenterrein. Daarna ging het heel hard”, vertelt Van Aperlo alsof hij het nog steeds niet kan geloven.


Friends porn

Na het Piratenfestijn volgden grote evenementen, zoals Exclusive Holland en Defqon. “De eerste zes jaar van Defqon liep ik daar als bezoeker rond. Ik weet nog dat ik tijdens de eerste editie dacht: ‘Als ik hier ooit eens in mijn leven mag staan, dan stop ik’. Vanaf mijn twaalfde ben ik met muziek bezig. Ik heb nog dj-les gehad van Ben Liebrand. In de beginperiode van ‘Poar Neem’n’ hadden we een dj-act. We hadden toen van frenchcore, dat is hardcore house, friends porn gemaakt. Dat sloeg zo ontzettend goed aan, dat we op de meest rare plekken stonden, van Defqon tot Exclusive Holland in Ziggo Dome. Niet in de hoofdzaal, maar wel bizar”, aldus een enthousiaste Wim.

“Op Defqon”, praat hij in even rap tempo door: “Stonden we eigenlijk een beetje op een bij stage, als terreinopvulling. Daar waren wij ons goed van bewust. Maar fuck it. Ik was allang blij dat we überhaupt op zo’n evenement mochten optreden. Wij stonden op zondag van vijf tot zes. De hele dag liep die stage niet. Het was er niet vol. Tot het moment dat wij moesten. Om vijf voor vijf stond het terrein vól. Mensen kwamen met borden en hoeden waar ‘poar neem’n’ op stond. Op Defqon! Daar lopen ik weet niet hoeveel nationaliteiten rond. Met onze boerenactie draaiden wij gewoon ‘Boer Harm’ en geheime zendermuziek. Het sloeg echt helemaal nergens op. Zo bizar. Ik snap er nog steeds niets van.”


Boerenrockfestival

Op grote evenement staan is Wim dus wel gewend. Maar weet hij wel wat hem te wachten staat op het Boerenrockfestival? “Het Boerenrockfestival ken ik zeker. Ik ben er zelf nog nooit geweest. Op Facebook volg ik het en zie veel voorbijkomen. William van ‘Mooi Wark’ is een hele goede vriend van mij. Van hem hoor ik goede verhalen. De man is twee meter groot en één meter enthousiasme. Hij kijkt er elk jaar naar uit om op het Boerenrockfestival te kunnen spelen”, lacht Wim. “Ik heb pas nog de aftermovie gekeken. Een schitterend evenement. Ik vind het echt heel leuk om daar te mogen staan.

Het gaat wel iets anders. Normaal ben ik met mijn act te boeken voor drie kwartier in een feesttent. Dan is het gewoon bij het eerste nummer aan en na het laatste nummer uit. Iedereen zweet. Op het Boerenrockfestival mag ik op zondag het publiek bij de baan vermaken op de momenten dat de baan wordt vlak geschoven. Dan mag ik mijn ding doen. Heerlijk! Een leuke uitdaging.”

Grootsten der aarde

Wim houdt wel van een uitdaging, maar toen hij werd gevraagd voor een presentatieklus voor ‘Warkende Helden’ in het GelreDome liep hij rond als een kip zonder kop. En dat terwijl het Gelredome het allerhoogste op zijn bucketlist stond. “Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden werd gebeld om een avond aan elkaar te lullen en artiesten aan te kondigen. ‘Wil je dat doen?’. Ik zei: ‘ja, natuurlijk wil ik dat doen. Waar dan?’. ‘In het Gelredome’. Ik was toen echt zo zenuwachtig dat mijn darmstelsel compleet over hoop lag. Normaal heb ik voor een optreden gezonde spanning”, aldus de hyperenthousiaste artiest.


“Weet je”, gaat Wim bescheiden verder. “Het GelreDome is voor de grootsten der aarde en niet per se voor Wim van Aperlo. Je staat dan wel op het podium waar de grootsten der aarde staan. Als je die bak ziet… Het GelreDome is hoog! Mijn ouders en vrienden waren er, maar ik kan mij niet meer heugen dat ik hen had gesproken. Toen ik samen met William het podium op liep, was het gelijk bingo. Het was machtig!”


Boerenalfabet

Met William heeft Wim een goede klik. Ze hoeven elkaar maar aan te kijken en weten gelijk wie wat doet. Een aantal jaren geleden hebben ze samen het ‘Boerenalfabet’ geschreven. Nadat het heel lang op de plank heeft gelegen, zijn ze uiteindelijk toch de studio ingestapt. “Bij Apex in Deventer hebben we het nummer in één keer opgenomen voor een groen kleed. Binnen een half uur stond het ‘Boerenalfabet’ erop. Vervolgens hebben zij de clip gemonteerd. Wij hadden echt geen idee. Toen we hem kregen opgestuurd, schrok ik mezelf eerst helemaal dood. Dit is net echt. Alle reacties die we ook kregen: ‘o, wat een zuurpruimen in de Tweede Kamer. Gebeurt er een keer iets leuks.’ Ik overdrijf niet, maar tachtig, negentig procent dacht echt dat we in de Tweede Kamer hadden gestaan. Deze ging viraal. Volgens mij in een week tijd tien- of vijftienduizend keer gedeeld. We hebben qua organisch bereik over een miljoen behaald. Ik word er nog op aangesproken.”


Miss Montreal en Davine Michelle

De geboren Elburger heeft al veel meegemaakt, maar toen hij de line-up zag van het Boerenrockfestival moest hij wel even lachen. “Ik word in één ademteug genoemd met Miss Montreal en Davine Michelle. Zij worden dagelijks gedraaid op 538. Dat is het hoogste segment in Nederland dat je kan halen! Ik schaam mezelf niet, hoor. Wij draaien voor de mooiste categorie mensen van Nederland en dat is het boerenpubliek. Dat vind ik machtig. Maar dat ik in één ademteug er zo uit werd gejingeld? Ik had gepaste trots maar moest ook heel hard lachen. Er zijn zat mensen die mij niet kennen. Ik heb wel even een screenshot gemaakt en online gezet”, vertelt de man met de grote klompen schaterend van het lachen.


Machtigmooi

Dat Wim zin heeft in het Boerenrockfestival is één ding dat zeker is. “Dit zijn wel de festivals waar ik mij thuis voel. Toen ik met ‘Poar Neem’n’ was gestopt, had ik gezegd dat ik de affiniteit met het platteland wilde bewaren. Alleen optreden op boerenfeesten en geheime zenderfeesten. Ik vind het machtig, joh. Mensen vermaken, vind ik heerlijk. Ik heb een machtigmooi leven. Ik geniet hier echt van.”

Nieuwsmedia die persvragen hebben of accreditatie willen aanvragen, kunnen dit doen via het contactformulier.